Projeye başlayalı neredeyse 2 yıl oldu. SambaPOS ile +200.000 adisyon açan yerler var. Hiç forumlarda "adisyonum kayboldu, rapor hatalı sonuç verdi, şu raporla şu rapor tutmadı" gibi bir konuya rastadınız mı? Rastlamadınız. Çünkü kullanıcılarımız programdan doğru sonuç alacaklarına emin olsunlar, yani programa güvensinler istedik. "Güvenilir Program" demek bu. Yani programa 10 adisyon işleyeceksiniz. Program raporu doğru gösterecek. Bu kadar basit.
Rapor dediğimiz yer programın en hassas noktası. Buna bakarak insanlar ne satılmış onu görüyorlar. Şimdi atıyorum bizden öyle bir ayar isteniyor ki rapor 10 göstereceğine 7 göstersin. Biz programa bir özellik eklediğimiz zaman bu anında binlerce kullanıcıya ulaşıyor. Bu ayar konduktan bir süre sonra SambaPOS'un 10 yerine 7 de gösterebileceğini bilmeyen kullanıcıların forumda açacakları konuların başlıkları "Raporlar tutmuyor", "Adisyonlar Kayboldu", "SambaPOS yüzünden dolandırıldım" falan olacaktır. Bunlara tek tek cevap vermek, programın neden böyle bir sonuç verdiğini tek tek "ben" anlatmak zorundayım. Ayrıca foruma ilk defa giren kişilerin bu tür başlıklar görmesi hiç hoş değil. Bazı kişiler bu konulara bakarak "Demek ki SambaPOS tutmayabiliyor" diye düşünebilirler. Zaten insanları açık kaynak bir proje kullanmaya ikna etmek yeterince zor. Şu aşamada böyle bir riskin altına giremem için bir neden yok.
Elbette kullanıcılar kodları değiştirip ya da SQL çalıştırıp bazı değişiklikler yapabilirler. Ancak bu kişiler bir sorun oluşması durumunda sıkıntının yaptıkları değişiklikten kaynaklandıklarını bilirler. Bu başka birşey program tarafından böyle bir kullanım şeklini desteklemek bambaşka birşey.
1,5 yılda kullanıcılarımız yüzlerce istekte bulundular. Bunların büyük kısmını yaptık. Yetmedi bir de V3 başlatıp diğer isteklere de uyum sağlayacak bir programı neredeyse baştan yazdık. Ayrıca kaynak kodları da ücretsiz olarak açtık ki bilen programı istediği gibi işine uyarlasın ya da imkanı olan bir freelance programcı ile anlaşıp istediği değişikliği yaptırsın. Ancak işimiz sadece istekleri yapmak değil. Bir taraftan projenin ayakta kalmasını da sağlamak gerek. Bu nedenle bazı şeyleri ince hesap etmek zorundayız.
Örneğin siz Avrupa'da restorancılık yapıyorsunuz. Sırf herkes memnun olsun diye her tür yiyeceği satıyor musunuz? Satmıyorsunuz. Birilerini memnun ederken memnuniyetsizlik yaratacağınız kesimi de düşünüyorsunuz. Başkalarına göre menüye x bir ürünü eklemek çok basit bir işmiş gibi görünebilir ama siz bunu yaparken konuyu her açıdan hesap etmek zorundasınız. Değil mi?
Ayrıca V3 gecikmiş değil. Bazı fikirlerimizi paylaşmış olabiliriz ama kimseye şu tarihte çıkacak diye bir söz vermedik, böyle bir tarih de duyurmadık. Neye göre geciktiğini düşündünüz onu bilemiyorum.