Author Topic: Stok giriş ve çıkış düzeni hakkında  (Read 19266 times)

sanfirat

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Stok giriş ve çıkış düzeni hakkında
« on: February 16, 2013, 04:30:57 pm »
Yanılmıyorsam stok girişleri tamamen üretim bazında düşünülerek reçeteler hazırlanarak yapılıyor. Fakat bazı ürünler girdiği gibi çıktığı için reçete oluşturmadan girişi yapılabilmeli diye düşünüyorum. örneğin meşrubatlar, stoğa girdiği şekilde çıkıyor; bir şişe kola...
ürün tanımları yapılırken üretilerek satılan ve direk giriş çıkışı yapılan ürünleri ayırt edersek,gereksiz yere birebir ürünlere reçete oluşturmak zorunluluğundan kurtulmuş oluruz böylelikle stok işlevini daha kullanışlı hale getirmiş oluruz diye düşünüyorum.
« Last Edit: February 16, 2013, 04:36:25 pm by sanfirat »

emre

  • SambaPOS Developer
  • Samba Team
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1564
Re: Stok giriş ve çıkış düzeni hakkında
« Reply #1 on: February 16, 2013, 06:19:48 pm »
selamlar sanfirat. Evet kola bir restoran için bire bir girip çıkan bir ürün olabilir ve evet biz böyle bir durumda "kola nasıl olsa üretilen bir ürün değil stok/reçete açmadan düşelim" diyebilirdik. Ancak kola başka bir yerde "kola + pipet + karton bardak" olarak düşebilir.

İkinci olarak bire bir stok takip etmek diye bir şartımız yok. Bir fast food dönerci mesela sadece et stoğunu detaylı takip edebiliyor. Meşrubatı da kola, fanta diye ayırmadan direk "kutu içecek" stoğundan düşüyor. Bu arada tatlı stoğunu hiç takip bile etmeyebiliyor çünkü onu zaten ayrancı promosyon olarak veriyor.

Yani stok takibi yapılacak mı? yapılacaksa nasıl yapılacak? diye stok isimleri ile ürün isimlerini falan eşleştirip kullanıcının nasıl stok takip etmek istediğini tahmin etmeye çalışmak yerine basit bir kural koyduk. Reçete varsa reçetede tanımlandığı şekilde stok takip ediyoruz. Yoksa hiç bakmıyoruz.

Genç bilgisayarcı ya da programcı arkadaşlara da tecrübelerimizi aktarabilme adına fırsat buldukça detatylı olarak yazıyorum. Burada çoğu yazılımcının düştüğü yanılgı şu. İnsanlar "basit" ve "kolay" kelimelerini eş anlamlı olarak kullanıyorlar. Halbuki bu ikisi farklı anlamlara geliyor. Örneğin bir yere çukur kazmak "basit" bir iştir. Kazmayı vurursun o kadar. Ama "kolay" bir iş değildir. Yapması zordur. Ama mesela tam tersi araba sürmek kolay bir iştir. Direksiyonu çevirip gaza basarsın ve araba gider. Yaparken ne yaptığını düşünmezsin ve hatta yorulmazsın bile. Ama basit bir iş değildir. Direksiyon-debriyaj-gaz arasındaki kompleks ilişkiyi öğrenene kadar tecrübe etmek gerekir.

Program yazarken "basitlik" mi "kolaylık" mı diye çok düşündüğüm durumlar oluyor. Örneğin stokları otomatik düşmek reçete açma işini kolay yapmamızı sağlıyor ama stok takibi mekanizması "basit" halden "kompleks" hale geçiyor. Bu durumda SambaPOS'un neyi otomatik yapıp neyi yapmadığını ayrıca öğrenmemiz gerek çünkü yukarıda örneklediğim gibi kola ürünü her zaman kola stoğuna eşit olmayabiliyor. Birşeyleri otomatik yaparken her durumu dikkate almak gerek. Halbuki şimdi basit. Reçete varsa var, yoksa yok.

Ayrıca bu bir kere yapacağımız bir iş olduğuna göre kolaylıktan biraz feragat etmekte bence bir problem yok. Çünkü her otomatiklik ister istemez bazı esnek özelliklerden de vazgeçmeyi gerektirir. Örneğin vites atmak araba sürerken sürekli yapılan bir iş olduğundan "otomatik vites" kolaylığı için "pati çekmek" gibi özelliklerden seve seve vazgeçebiliriz. Ama yılda bir kere yapılacak bir işlemi kolaylaştırmak adına aracın performansını düşürmeye değer mi? Bu da ayrı bir konu.

Tabii her zaman istekler geldiğinde böyle detaylı anlatma şansı bulamayabiliyoruz. Çoğu zaman "böyle yapılacak" diye kestirip atıyoruz. Hissediyorum bazen dostlarımız buna gücenebiliyorlar. Hele ki forumlarda bu çok daha zor bir iş. Bu nedenle isteklerde bulunmaktan, size yanlış gelen şeyleri aktarmaktan hiç vazgeçmeyin. Bu sayede sohbet etme, fikirlerimizi paylaşma şansımız oluyor. SambaPOS'u daha iyi noktaya getirmenin daha iyi bir yolu yok.

Yazdığınız ve okuduğunuz için teşekkürler.