Author Topic: El Terminali yerine cep telefonu  (Read 24014 times)

izzet özer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
El Terminali yerine cep telefonu
« on: January 27, 2013, 09:32:44 am »
merhabalar bende yaklaşık 4 aydır samba pos kullanıyorum. çok güzel bir proğram emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu arada V3 de merakla bekliyorum.
benim sorum daha önceki forumda konuşulmuş ancak 2013 teknolojileri ile yeniden değerlendirmekte fayda vardır diye umuyorum.,
malum el terminalleri pahalı onun yerine 300-500 tl arası satın alabileğimiz bir adroid sistemli bir telefonla bu işi göremezmiyiz.
nasıl bir dezavantaj yada avantaj olur.


marikoglu

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 406
  • Bodrum Bodrummm
    • Birinci Sınıf Et ve Balık Restaurant
Re: El Terminali yerine cep telefonu
« Reply #1 on: January 27, 2013, 10:50:28 am »
elbette gorebılırsın ıstersen ipod istersen androıd telefon ıstersen tablet ios , android ve wındows mobıl tabanlı tum ısletım sıstemlerıne baglı olarak calısabılır zıra tamamen sızın kulanım kosullarınıza ve sartlarınıza gore degısır .
Dünya Gecirdiğin Fırtınaların Büyüklüğü İle Değil ,Gemiyi Limana Getirip Getirmediğinle İLĞİLENİR . . . ! ! !

Mehmet AKYILDIZ

  • Samba Team
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 299
    • SambaPOS
Re: El Terminali yerine cep telefonu
« Reply #2 on: January 28, 2013, 08:38:32 am »
Merhaba;
marikoglu'nun da söylediği gibi tabiki istediğiniz tüm RDP (Uzak Masa Üstü) bağlantısı yapabilen cihazları kullanabilirsiniz.

Ancak mesele şurada şekilleniyor, 300-500 liraya alacağınız cihazların kesinlikle Wireless Enerji tüketimi açısından kötü cihazlar olacaklardır. Hem ekranları uzun süre açık kalacağından hem de wireless performanslarının durumundan; dolayı size huzur vermeyeceklerdir.

Bu cihazların pilleri sizin servis sürenizi bile çıkaramayacak cihazlar olacaktır.
Wireless performansları büyük bir alanda vasat bir Access Point ile sizi çok zorlayacak çekmeyecek ve sıkıntılar verecektir.
Bunlarda bir de yedek pil alalım onlarla idare edelim derseniz astarı yüzünden pahalıya çıkacaklar.


Burada dikkat etmenizi istediğim en önemli nokta, ucuz olsun diyerek vasatın altında ürünler kullanıp da bu ürünler üzerinde çalışacak olan SambaPOS'u kötülememeniz. Sistem yavaş çalıştığında SambaPOS'dan kaynaklıdır dememeniz, (Atom CPU lu Windows 7 li bilgisayarı Wireless üzerinden çalıştırıp arkasına da seri yazıcı bağlamak gibi) veya Siparişler yazıcıdan geç çıktığında SambaPOS'dan önce acaba donanımınlarımda mı bir sıkıntı var, personel telefonunu sarj etmek için yazıcının kablosunu çıkarmış olabilir mi diye düşünmeniz. (bu durumla o kadar çok karşılaşıyoruz ki o nedenle örnek verme ihtiyacı hissettim  :) )

Yani, 2013 yılında zamanının ilerisinde teknikler kullanarak size ve sektöre faydalı olmak için geliştirdiğimiz yazılımı, yine 2012 - 2013 model donanımlar üzerinde çalıştırmanızdır. 1 ayık kullanımdan sonra ekranına basmak yerine çivi çakmanızı gerektirecek Çin'in merdiven altı donanımları üzerinde sizin ve bizim enerjimiz tüketecek donanımlar kullanmaktan sakınmalıyız.

izzet özer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: El Terminali yerine cep telefonu
« Reply #3 on: January 30, 2013, 04:14:55 am »
sayın Marikoğlunada Mehmet bey e de teşekkür ediyorum zaman ayırıp görüşlerine bildirdikleri için.
kullanıp da memnun olan arkadaşlar yok mu acaba hem performans hemde pil açısından.

engin3365

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: El Terminali yerine cep telefonu
« Reply #4 on: February 18, 2013, 12:33:25 pm »
Öncelikle Mehmet bey ve tüm Sambapos ekibine sorularımızın anında yanıtlanıyor olması sebebiyle teşekkür ederek başlamak istiyorum.. El tarminalleri konusunda geniş çaplı araştırmalar yaptım çinden gümrüğü aşarak getirtebileceğimiz OEM android cihazlarından ios bilinen google nexus samsung tab motorola tabletlere ios işletim sistemli ipad, apple ipod touch ve tabiki en geçerli olanı widefly wf35 ve wf43 e kadar ve bunları paylaşmak istedim..

öncelikle ekranın tabiki büyük olması iyidir müşteriye karşıda güzel bi his bırakır ama hızlı çalışan yerler için üst sınır aslında 7 inç tir... her el kolay kavrayamaz ama cebede sığar..dokunmatik konusunda bi süre sonra bastırmatiğe dönüşen teknoloji biraz eskidi onlara resistive touch screen deniyodu (widefly hala öyle ama onunki kaliteli bi resistive dokunmatik) kapasitif olsun camının sertliğini hissedin yeter.. (ki gorilla glass adında bi cam teknolojisini kullanan çok sayıda marka var gorilla gördüysek sağlamdır diyebiliriz) ekran çözünürlüğü için ele alacak olursak artık 500 tl civarı tabletlerin hepsi yeterli derecede yüksek ki bu "yüksek" kelimesini iyiye yormayın mini mini pixel topaklarından oluşan simgeler demektir bu yani samba pos un adisyonu kapatmakta kullandığımız çarpı işaretinin minicik olması demek.. bunu rdp programı ayarlarıyla düzeltmek mümkün ama şarj açısındanda widefly a göre zora sokar.. apple ipod touch 4 ekran boyutu 3.5 inç yani widefly ile aynı fiyatı ortalama 500 tl ve istersek kılıf şeklinde ek bataryaların en pahalısı 70 tl..

işlemci, ram vs. için android 4.0 yaklaşık olarak öylesine dururken 200 mb civarı kullanır ki 512 mb lik bir ram android te yeterli olacaktır.. şarj süreside aslında biraz buna bağlıdır.. tabiki Mehmet beyin dediği gibi Wi-fi donanımı bu cihazlarda daha fazla yakar ama mah ölçü birimiyle incelersek widefly yeterli ama düşük donanım özellikleri ve işletim sistemine 1500 ve 2680 mah lik batarya kapasitesi uygun görmüş.. 7 inç android cihazlar ise minimum 3000 mah kapasitededir.. android çok yakar, donanım çok yakar, ekran büyük derken bu kapasite bize 3 saat yeter.. peki ya aynı ekran boyutu aynı işletim sistemi aynı donanım varken bu kapasite artsaydı? böyle modeller de mevcut hemde çok cüzzi fiyatlarda..
batarya konusunda birde tablet değilde terminal olarak adı geçen cihazlar sadece o işi yaptığı için işletim sistemi birçok şeyi aynı anda açmaz ve batarya tasarrufu sağlar.. andoridli cihazlardaysa cihaz güncellemesi facebook vs vs derken arkaplanda habire birşeyler çalışır.. bazı otomatik kapatma aplikasyonlarıyla bu sorunu aşmak mümkün ama..

geriye birtek kasa kalitesi kalıyo ki bu kulvarda widefly yenilmez.. ancak aluminium alaşımlı kasaya sahip cihazlar var.

şimdi cihaz alırken:
1-bataryası kaç miliamper saat (mah diye yazar) ve bunu nasıl bir ekranda kullanıyo nasıl bir işletim sisteminde kullanıyo?
7 inç için 1000 miliampere 1 saat deyip yuvarlayın bakın..
2-ekran kapasitifmi? resistifmi? (kapasitif iyidir) camı esneyen bir platikmi? (öyle olmasın mümkünse gorilla glass olsun)
3-şarj aleti şarj ederken saatte kaç mili amper veriyo? (batarya kapasitesini bu değere bölersek bize şarjı kaç saatte dolar onu verir)
4- ekranın ppi değeri? (bunun hesabıyla kafanızı karıştırmayacağım sadece simgeler size dolgun geliyosa iyidir) kimi lerinde simgeler kibar ve minik görünür sakın ha büyüsüne kapılmayın)
5-işlemcim dokunmatik panelini rahat destekleyecek kadar güçlümü? bu işten anlayanlar için MTK6577 çin tabletler arasında iyibir çiptir.. samsungun zaten exynos.. anlamayanlarda zaten bi teknoloji marketinde teşhir cihazlarını kurcalarken anlarlar bazıları içlerine sinmez parmağının yer yer algılanmadığını hisseder..
6- kasası sağlammı? cihaza tırnağınızla tık tık sertçe vurun çekinmeyin ağırlığıyla beraber hissedeceksiniz.. hatta aliminyum alaşım varsada hissedeceksiniz.. cihazı köşelerinden tutun esnetin gıcırtısı bile gelir ve plastiğin içindeki devre kartını saran metal iskeletin gücünü hissedersiniz..

şimdi ucuzdan pahalıya terminal markaları:
(link vermicem siz modeli istediğiniz yerden araştırın)
HOMETECH T501: 150 tl civarı 5 inç cebe avuca rahat sığar 2500 mah bataryası ve 1000 mah şarj aleti ile 2,5 saatte dolar 3 saat kullanılır. çözünürlük 480*800 az yakanlar arasındadır..
HOMETECH T711: 150 tl civarı 7 inç 3000 mah bataryası var, şarj aleti 2000 mah yani 1,5 saatte şarj dolar. 480*800 çözünürlüğü yeterli ve az yakar 5 saat kulanılır
ASUS NEXUS 7: 500 tl civarı 7 inç 4300 mah bataryası 1000 mah şarj cihazıyla 4,5 saatte şarj dolar kaliteli nvidia çipi az yakar 6 saat kullanılır.. ekran çözünürlüğü 1280*800 ile biraz yüksektir ama şarj buna rağmen 6 saat..
AİNOL NOVO 7 FİRE: Benim favorim çinin parlayan yıldızı :P fiyatı çok oynar ama 600 diyelim ortalama 7 inç 5000 mah bataryası 1000 mah şarj cihazıyla 5 saatte dolar 8 saate kar kullanılır.. gelişmiş parlak İPS ekrana sahip ve aliminium kasadır.
APPLE İPOD TOUCH 4: 500 tl civarı 3.5 inç ekranı ve az yakan ios işletim sistemi, apple ın kalitesi gorilla glass camı ile.. küçük ama gayet etkili. şarjı 6 saati bulur..
WİDEFLY WF35: 850-1000 tl civarı 3,5 inç ekran ve 10 saate yaklaşan batarya ömrü vardır.. özellik belirtmiyorum bu işin cihazı bu dur..
WİDEFLY WF43: 1000 tl civar 4.3 inç lik ne dar nede çok küçük ekranıyla en iyi diyebileceğimiz bi cihazdır küçük kardeşiyle aynı batarya ömrüne sahip ve olayın nirvanasıdır..

(not:kötüden iyiye doğru yazdım ama siz bana bakmadan önce bi cihazı sıraladığımız kriterleri göz önünde bulundurarak elinizle tartın öyle alın)
teşekkürler..

Mehmet AKYILDIZ

  • Samba Team
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 299
    • SambaPOS
Re: El Terminali yerine cep telefonu
« Reply #5 on: February 19, 2013, 04:43:33 pm »
engin bu açıklayıcı güzel bilgiler için çom teşekkür ederim.
Hepsi birbirinden harika detaylı ve güzel bilgilerdi,

Bunlara tek eklemek istediğim konu; Eğer 7" ve üzeri (Ekran çözünürlüğü olarak min.800 X 600 px) bir tablet kullanırsanız, SambaPOS El terminali uygulamasını değil, SambaPOS ana uyguamasını kullanabilme rahatlığına kavuşabilirsiniz.

Eklemek istediğim son konu ise WideFly El terminallerinini 2 önemli özelliği ;
1. Bağlandıkları Wireless Access Point'i ile bağlantısını hiç koparmaz, Uyku durumundan çıktığında Wireless'a her an direk bağlıdır.
2. Ayarları yapıldıktan sonra User Mode denen moda alınarak izinsiz program çalıştıma ve benzeri başka işlemler yapmayı iptal ederek sadece SambaPOS'un çalıştıtılmasını sağlayabilrsiniz.

izzet özer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: El Terminali yerine cep telefonu
« Reply #6 on: March 04, 2013, 06:13:11 am »
Engin3365 çok güzel bir cevap olmuş sanırım bir çok arkadaşımızın işini görecektir bu bilgiler emeğinize sağlık.

ardakose

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 221
Re: El Terminali yerine cep telefonu
« Reply #7 on: March 10, 2013, 10:56:17 am »
dün galaksy note 2 aldım bugun bağlantı sağladım. wifi bağlantısı kullanıldığı zaman çok hızlı ve kullanışlı. ancak 3g üzerinden bağlantı kurduğum zaman mesela evden raporlara bakmak istediğim biraz biraz yawaşlama söz konusu. ama pos olarak kullanılmak istenirse wifi kullanılacağı için çok kullanışlı. bataryası 12 saat dayanıyor. ama bir posa göre daha pahalı ve onun kadar verimli olabileceğini sanmıyorum.