Netsis'i ticarei paket, stok fatura, çek senet, banka, kasa, muhasebe gibi temel işlemler için kullanıyorlar, ekstra olarak restorant tarafında daha spesifik bir yazılım tercih ediliyor. öyle de olmak zorunda.
Anladım. Elbette Netsis gibi güçlü bir yazılımla entegre çalışmak önemli bir artı olacaktır.
iki iş yapmanın önüne geçmek için, 2-3 saatte bir çalışan bir job yazmak yeterli olacaktır. ekte gönderdiğim dosya ile;
Bu konuda kararsızım. Sanki ya günlük ya da anlık entegrasyon daha doğru olur gibi geliyor ama şu saate kadar böyle bir çalışma şekli ile karşılaşmadığım için kesin yorum yapamıyorum.
Netsis üzerinde stok kartı açtığınızda,
stok kodu, adı, grubu (çorbalar, salatalar vb.), birimi, kdv oranı, fiyatı, porsiyon bilgisi (standart normal)
reçetesi varsa reçetesi,
reçete içinde kullanılan hammadde ise bu bilgileri samba içine alabiliyorum.
Reçete işi göründüğünden biraz daha kompleks bir iş olabilir. Tabii ihtiyaca göre değişir ama ürün özelliği olarak tabir ettiğimiz ürünlere yapılan eklemelerin de çeşitli ürünler üzerinden reçetelere bağlı olabileceği aklınızın bir köşesinde dursun.
Adisyon ödemesi tamamlanıp kapatıldığında ise satış irsaliyesi olarak sisteme kaydediyorum.
İrsaliye olması cari hesaplar için daha sonra faturalaştırma imkanı sağlayacak.
Farkeder mi bilmiyorum ama Resmi Adisyon dediğimiz bir mantık da var. Alkollü içecek içeren adisyonlar için resmi adisyon kesilmesi gerekiyor. Ayrıca fatura istendiği zaman fatura formatında çıktı ayrıca basılabiliyor. Eğer kullanıcı fatura kesme işlemini netsis üzerinden yapacaksa irsaliyelerin anlık entegre edilmesi gerek. Bir de irsaliye ile satışlar Netsis'de üretimde hesaba katılıyor mu onu merak ettim.
Cari olmayanlar için 0 idli yani 0 kodlu cari hesaba kaydedilecek.
0 kodlu cari hesap ne anlama geliyor? Bunu netsis genel bir hesap kartı gibi mi gösteriyor?
Kasa tarafında ise, nakit, kredi kartı ve yemek çeki için ayrı kasalar tanımlanarak ödemeler işlenmiş olacak.
Bu tamam yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Biz ikinci bir işleme gerek kalmaması için ve çalışma mantığı da restoranlara uygun olduğu için gün sonunda kasa sıfırlanmış olarak farzediyoruz. Gün başı yapılırken kasada bırakılmış bozukluk varsa onlar işleniyor.
Özetle samba içerindeki verilerin tamamını netsis'e almış olacak müşteri.
Ürünler için otomatik üretim kaydı oluşturup, samba da yeralan maliyet tablolarıda netsis ile ortak çalışmış olacak.
İşin stok ve maliyet kısmını SambaPOS'a bırakmak da bir tercih olabilir. Eğer iki tarafta birden çalışacaksa gün sonu belgesi dediğimiz bir belge ile gün sonunda stok sayımları güncellendiği için o farkları da ayrıca aktarmak gerekecektir. Ayrıca SambaPOS gün sonu sayım farklarını çalışma dönemi kapsamında satılan tüm ürünlerin maliyetlerine reçete oranları nispetinde dağıtmaktadır. Yani gün sonu sayımında 1 kilo et eksik çıkarsa içinde et bulunan bütün ürünlerin maliyeti et kullanım oranı nispetinde artar. Netsis'de gün sonu mantığı var mı bilmiyorum ama buna karşılık gelecek bir hesap yöntemi varsa sorun yok.
İlk uygulamadan sonra eksikler daha net çıkacaktır.
Önerilerinize tekrar başvurmak gerekecek,
Tabiiki ne zaman isterseniz.
Samba tarafında eksik olarak Ticari paekt etegrasyonu hiç düşünülmemiş,
Parametre olarak ayarlanıp, eğer parametre varsa,
stokların, cari kartların ticari paketteki karşılıklarının girileceği bir alan ayarlanabilir.
Yok düşündük ama işler hiç de düşündüğümüz gibi olmadı. Geçtiğimiz yıl içinde ticari paket üreten, ayrıca online rezervasyon ve sipariş hizmetleri veren ve bunlar dışında da yazılımlar üreten çeşitli firmalara ulaşmaya çalıştık ama... Bir eğitime katılıp sertifika almamız gerektiğini söyleyen oldu, hiç sallamayan oldu, bir döküman gönderip "buraya bakarak yapabilirsiniz" diyen oldu, ya hatta "bu iş müşterilerimize ne fayda sağlayacak" diye soran bile oldu. Ya şu özgüvene bak topluca düşününce içim şişti yine... Anlayacağın Orhan hocam bizim bu konuda aldığımız tepki genel olarak "aha müşterilerimize çökmeye çalışan biri daha" şeklinde
Bu iş olursa sizin gibi iyi niyetli ve bilgili bayilerin çabasıyla belki bir noktaya getirilebilir ama ben merkezden destek verilmedikçe veritabanı eşitleyerek sağlıklı bir çalışma yapılabileceğini pek düşünmüyorum. Hiç Netsis bilmediğim için konu dışında bırakıyorum ama dürüstçe söyleyim olur da bir gün SambaPOS kullanan yerlerde veritabanı değişiklikleri nedeniyle program güncellemekten çekinmeye başlarsanız bu size sıkıntı olur. V2 sürümümüz "kararlı sürüm" olduğu için biz V2 için veritabanında hiç bir değişiklik yapılmayacağının garantisini verebiliriz ama bizim yazılım firmalarımızda "kararlı sürüm" mantığı pek olmadığı için süprizlerle karşılaşma ihtimali var.
Yani neyse sonuçta programda herşey açık. İsteyen istediği gibi entegrasyon programı yapıp müşterilerine dağıtabilir ya da satabilir. Elimizden gelen desteği de fazlasıyla veririz. Şimdilik daha iyi bir fikir çıkmadığı sürece bunun ötesinde birşey yapmayı düşünmüyorum. Gelecekte de sadece entegrasyon kurmak isteyenlerin işini kolaylaştıracak şekilde alma verme sistemlerimizi geliştirmeyi planlıyorum.
Birde sorgularınızda with (nolock) kullanmıyorsunuz, özel bir nedeni var mıdır?
Entity Framework kullandığımız için direk olarak bu keywordleri kullanma şansımız yok. Bunun bir benzeri olarak EF'de ReadUncommitted Isolation Level'i ile transaction açma şansımız var ama SambaPOS'da unit of work tasarım kalıbını uyguladığımız için şimdilik bunu kullanmamızı gerektirecek bir durum olmadı. En azından benim bu şekilde geliştirebileceğim bir nokta dikkatimi çekmedi ama sizin bu konuda bir öneriniz ya da dikkatinizi çeken bir durum varsa incelemek isterim.