Selamlar ozkaweb. Artık yeni özellikleri V3 sürümü ile yapacağımız için bundan sonra V2 sürümünde ve veri tabanında çok gerekmedikçe bir değişiklik yapmayacağız. Yani istersen direk olarak SambaPOS veritabanına yazarak adisyon açmayı deneyebilirsin. V3 sürümünde bu konuyla ilgili birşey yapabilmem için öncelikle tamamlamam gereken işler var. Dışarıdan draft adisyon (henüz onaylanmamış) eklemek için bir yöntem geliştireceğiz.
Ama burada garip bir durum var. Aslında bu şekilde SambaPOS ve OpenCart entegrasyonu yapmış birileri olduğunu biliyorum ancak açık kaynak konusuna yeterli ilgi olmadığı için genellikle bu tür işler paylaşılmıyor. Bu nedenle herkes ayrı ayrı bu işe sıfırdan uğraşıyor. Halbuki açık kaynak mantığı ile hareket edilse tek tek uğraşmak yerine güçleri birleştirip daha güzel entegre çözümler yapabilmek mümkün olabilir. Açık kaynağın iyi bir şey olduğunu herkese anlatmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama işimiz baya zor.
Çünkü kimseden ses çıkmıyor.
- Kullanıcılar "SambaPOS kullandığım anlaşılırsa gelir para isterler" diye korkuyor.
- Programcılar "açık kaynak yaparsam aç kalırım" diye korkuyor.
- Bilgisayarcılar "SambaPOS verdiğim anlaşılırsa diğer bayiliklerimi kaybederim" diye korkuyor.
- Donanımcılar "SambaPOS'a destek olursam diğer yazılım firmaları benden donanım almaz" diye korkuyor.
Yani çoğunluk SambaPOS ile ilişkisini gizli tutmayı tercih ediyor
Halbuki gerçek durum nedir?
- SambaPOS Restorancıya faydalı çünkü iyi bir program ve sorunsuz çalışıyor. Üstelik bedava.
- Programcıya da faydalı çünkü kaynak kodlarını inceliyor, program yazmanın inceliklerini öğreniyor. Kodları kopyalayıp kendi projelerinde kullanıyor. Bu tür çalışır durumda İngilizce bile açık kaynak proje fazla yok.
- Bilgisayarcıya da faydalı çünkü ücretli programlardan kazanamadığı parayı hizmet ücreti alarak kazanıyor. Bize beş kuruş ödemesi de gerekmiyor. Artı SambaPOS sıkıntısı olmayan bir program olduğu için zırt pırt müşteri aramıyor.
- Donanımcıya da faydalı çünkü yoktan yere hiç program kullanmayı düşünmeyen yerlere donanım satıyor. Durduğu yerde hiç gayret göstermeden pazar genişliyor.
Ama kimse "evet bu iş bana faydalı" demiyor. Hadi bunu geçtim başka hiç bir programın yaşamadığı türden bir sürü sevimsiz olay yaşıyoruz ama birkaç dostumuz dışında kimseden çıt bile çıkmıyor. Çıt bile.. Çok üzücü ama böyle.
Evet bazen normal bir konuya cevap vermeye çalışırken bile duygusal davranıp farklı noktalara gidiyorum. Çünkü işin bu duygusal yönü olmasa gerçekten SambaPOS'un yapılabilmesi imkansızdı. Yapılsa da bir noktadan sonra devam etmesi imkansızdı. Artık yaşanan şeyler en yakınımdakilerin bile umudunu kırmış, devam etme ve çaba gösterme hevesini yok etmiş olsa da ben devam ediyorum. Neden mi?
Bakın devletimiz teknoloji işi yapacağım diyen gençlere 100.000 para veriyor. Hem de geri ödemesiz, hibe. Allah Allah niye ki? Bedava program tamam da bedava para dağıtmak neden? Türkiye'den uluslar arası proje çıksın, biz de teknoloji üreten bilgi toplumu olarak modern ülkeler arasındaki yerimizi alalım diye. Ama boşa çaba işte. Çıkmaz, çıkmayacak. Neden? Önce zihniyetin değişmesi lazım çünkü. Ters giden noktayı anlamanın yolu çok basit. Şu an 500.000 civarında açık kaynak proje olduğu tahmin ediliyor. Türk gençleri uluslar arası başarı kazanmış sadece bir tane açık kaynak proje üretebilmiş. Sadece bir. Ama onlar da yabancı ülkelerde yetişmiş, orada yaşayan ve çalışan gençler. Proje de zaten İngilizce. Türkçesi yok. Yani topraklarımızda üretilmiş kapalı ya da açık yurt dışında yaygın kullanılan proje sayısı sıfır.
Tamam hadi açık proje sayısı sıfır da nerede o çok becerikli, başarılı, mangalda kül bırakmayan üst düzey yazılım firmaları? Kaç dil destekliyor o muazzam binlerce dolar değerindeki üst düzey programlar? Artık İnternet çağında herkes çatır çatır dünyanın her yerine program satarken kaç POS lisansı satılmış Edirne'nin ötesine? Satılmaz... Çünkü açık projelerle gidilemeyen yerlere kapalı projelerle de gidilmez. Hele söğüşleme zihniyeti ile hiç gidilmez. Türkiye'de para kazandıran taktikler yurt dışında yemez. Bu işlerin nasıl başladığı, geliştiği, yaygınlaştığı bellidir.
Tamam kapalı projelerin hali belli de peki topraklarımızda açık projeler neden üretilmiyor? Elin Amerikan genci haldır huldur açık kaynak proje yazarken bizim gençler niye hiç böyle şeylere tenezzül etmiyor? İşte örnekte de yakından görüldüğü gibi değer verilmiyor. Anlamı önemi bilinmiyor. Umursanmıyor. Kullanan için herhangi bir bedava program sadece. Kullanmayan için de üç beş garibanın satmayan programını bedava dağıtması gibi düşünülüyor. Böyle düşünülüyor çünkü kimseden ses gelmiyor. SambaPOS her ay bin kere indiriliyor. Çok şeye hiç gerek yok. Sadece onda biri foruma üye olup yalandan bir selam verse birilerini gaza getirip Türkiye'de en az beş açık kaynak proje daha başlatırdım. Ama yok. Çıt çıkmıyor. Sadece biraz huylanırsa açar "vallaha mı bedava" diye sorar. Bir daha da o semtlere hiç uğramaz.
Herşeye rağmen inanıyorum ki bir şeyin yanlış gittiğini düşünüyorsan onu değiştirmek için çaba göstermek gerek. İşte bu nedenle SambaPOS imkansız olsa da yola devam etmek zorunda. Devam edecek ki bir şeylerin değişeceğine dair umut da devam etsin.
Vakit ayırıp okuyan herkese çok teşekkür ederim.
Saygılar.