Evet bu zaman zaman karşılaştığımız sorulardan bir tanesi. Hazır siz böyle detaylı bir örnek vermişken SambaPOS'un KDV'yi (ve diğer tüm yüzdesel işlemleri) nasıl hesapladığı hakkında bilgi de vermiş olalım.
SambaPOS KDV hesaplamasını toplam tutar üzerinden değil birim fiyatlar üzerinden yapmaktadır. Yani SambaPOS'da bir ürünü 100 adisyonda birer birer satsanız da bir adisyonda 100 tane satsanız da KDV hep aynı hesaplanır. Bu ne demek? Şöyle bir örnek vereyim.
Örneğin %8 KDV üzerinden düşünürsek:
Bir ürünümüzün fiyatı 1,7 lira olsun. Bu üründen bir tane satarsak KDV'si 0,136 yani yuvarlarsak 0,14 olur. Ayda yüz tane satarsak KDV toplamı 14 lira hesaplanır.
Başka bir ürün fiyatı 1,8 lira olsun. Bu ürünün de tane olarak KDV'si 0,144 yani yuvarlarsak yine 0,14 olur. Ayda yüz tane satarsak KDV toplamı yine 14 lira hesaplanır.
Eğer bu ürünlerden bir adisyonda yüzer tane satsaydık sizin yönteminizle hesapladığımızda
170 lira üzerinden hesaplarsanız toplam KDV'yi 13,6 bulurdunuz
180 lira üzerinden hesapladığınızda da 14,4 lira bulurdunuz.
SambaPOS yine her iki durumda da toplam KDV'yi yine 14 lira hesaplayacaktır. Doğru KDV hesaplama yöntemi bu şekilde olmalıdır. Yani birer birer satsanız da yüzer yüzer satsanız da KDV tutarı hep aynı sonucu verecek şekilde hesaplama yapılmalı.
Aşağıdaki resimdeki gibi örnek verdiğiniz adisyonun KDV'sini birim fiyatlar üzerinden hesaplarayarak giderseniz 35,95 sonucuna ulaşabilirsiniz. Eğer bu ürünleri 5 farklı adisyonda satarsanız ya da teker teker satıp kdv'leri toplarsanız SambaPOS'da sonuç yine 35,95 çıkar.
Sonuçta bazı adisyonlarda KDV tutardan hesaplamaya göre birkaç kuruş eksik verebileceği gibi birkaç kuruş fazla da verebilir. Bunu matematiksel olarak ortalamaya vurduğumuzda aslında toplamda çok fazla birşey farketmiyor.