Author Topic: Gelen Ürürne Göre Çıktı  (Read 24042 times)

Hilmi Hami

• Jr. Member
  • **
Gelen Ürürne Göre Çıktı
« on: December 24, 2012, 03:30:14 pm »
Merhaba,
Bizim mutfak ve pizza bölümü ayrı ayrı yerlerde. sadece yemek veya sadece pizza siparişi geldiği zaman her şey normal. Fakat aynı masaya hem pizza hem yemek siparişi geldiği zaman mutfak vwe pizza kordinasyonunda sorun oluyor. Şöle bir ayarlama yapmak mümkün mü? diyelim ki bir siparişte hem pizza hem yemek var hem pizza bölümündeki hemde mutfaktaki yazıcı tüm siparişi yazsın fakat sadece yemek siparişi varsa pizza bölümünde çıkmasın. ve tam tersi durumda da mutfak yazıcısında sadece pizza olan sipariş çıkmasın. Biraz saçma bir durum ama her siparişin iki yazıcıdan çıkması hem kağıt sarfiyatı hem de her siparişte personelin siparişi kontrol etmesi sıkıntılı.
şimdiden teşekkürler.

marikoglu

• Sr. Member
  • Bodrum Bodrummm
    • Birinci Sınıf Et ve Balık Restaurant
Re: Gelen Ürürne Göre Çıktı
« Reply #1 on: December 24, 2012, 04:51:06 pm »
sanırım sızın sıkıntı zamanlama ıleılgılı yanılmıyorum dımı pızza daha gec oldugu ıcın bırısı erken dıgerı ıse gec cıkıyor . eger sorununuz buysa daha sonra marslama dıye bır ozellık var zamana dayalı yanı . ama onun dısında bır sorunsa bırsey dıyemıyorum . daha ayrıntılı yazarmısınız lutfen daha net yardım ıcın
Dünya Gecirdiğin Fırtınaların Büyüklüğü İle Değil ,Gemiyi Limana Getirip Getirmediğinle İLĞİLENİR . . . ! ! !

marikoglu

• Sr. Member
  • Bodrum Bodrummm
    • Birinci Sınıf Et ve Balık Restaurant
Dünya Gecirdiğin Fırtınaların Büyüklüğü İle Değil ,Gemiyi Limana Getirip Getirmediğinle İLĞİLENİR . . . ! ! !

Hilmi Hami

• Jr. Member
  • **
« Reply #3 on: December 24, 2012, 05:35:19 pm »
Tam olarak istediğim Pizzacı siparişte eger başka yemek de varsa görsün zamanlamayı ona göre yapsın fakat içinde pizza olmayan sipariş pizza bölümüne gitmesin.  Marşlama çok uygun bir yöntem değil sanırım.

MUSTAFADERİN

• Newbie
  • *
    • SAFA BİLİŞİM
« Reply #4 on: December 25, 2012, 07:26:25 am »
SAYIN HİLMİ HAMİ PİZZA BÖLÜMÜNDEKİ YAZICINDAN EGER PİZZA OLMAYAN BİR ÜRÜNÜ PİZZA YACISIN ATAMIŞ İSE PİZZA OLMAYAN ÜRÜNÜNDE O YAZICIDAN ÇIKACAKTIR. SORUNU BİRAZ DAHA AYRINTILI AÇIKLAYABİLİRSENİZ YARDIMCI OLABİLİRİZ.
Sambapos restorant programı destek merkezi

Hilmi Hami

• Jr. Member
  • **
« Reply #5 on: December 25, 2012, 08:55:59 am »
Şöyle bir örnekleme yapayım.

Senaryo 1

Sipariş: Pizza
Çıkacağı Yazıcı: sadece Pizza yazıcısı

Senaryo 2

Sipariş: Mantar soslu tavuk
Çıkacağı Yazıcı: sadece Mutfak yazıcısı

Senaryo 3

Sipariş: Mantar soslu tavuk + Pizza
Çıkacağı Yazıcı: Pizza yazıcısı + Mutfak yazıcısı

MUSTAFADERİN

• Newbie
  • *
    • SAFA BİLİŞİM
« Reply #6 on: December 25, 2012, 09:50:37 am »
İLK OLARAK PİZZAYI YAZICIYA GÖNDERDİK. SONRA MANTAR SOSLU TAVUGUN KATAGÖRİLERİNE PİZZA İLE BİRLİKTE DİYE ÖZELLİK GURUBU VEREBİLİRSİN. MANTAR SOSLU TAVUKGU SECTİGİN ZAMAN ÖZELLİK EKRANI GELİR VE PİZZA İLE BİRLİKTE SEKLİNDE SAMBAPOSUN SECENEGİ BULUNMAKTADIR.

http://doc.sambapos.org/doku.php/tr/guide/propertygroups
Sambapos restorant programı destek merkezi

Hilmi Hami

• Jr. Member
  • **
« Reply #7 on: December 25, 2012, 10:12:16 am »
bu şeklilde olursa menüdeki her yemeğe özellik koymak gerekir. Ayrıca bu şekilde pizza siparişi girdikten sonra yazdırıp, daha sonra diğer yemekleri girmek çok pratik olmayabilir. Benim yazdığım örnek en iyimser senaryo burada 5-6 çeşit yemek ve pizza aynı anda sipariş edilme olasılığı da var. Bumun dışında hem mutfağın pizza siparişinden, hem de pizzacının, mutfaktaki siparişten haberdar olması gerekiyor.

Şöyle bir yöntem de çözüm olabilir. eğer siparişte pizza varsa, mutfak adisyonuna buna dair bir not. pizza adisyonuna da mutfakta yemeği olduğuna dair bir not yazdırmak. bu daha olası gibi geldi bana.

ardakose

• Full Member
« Reply #8 on: December 25, 2012, 10:16:53 am »
Bence durumu anlayamamışsınız siz. Arkadaşın iki tane ayrı yazıcısı var. Pizza ayrı yerde pişiyor tavuk ayrı yerde ikisinin ustasıda farklı. Pizza özelliklerine göre pizza ustasına ulaşsın tavukta mutfaktaki ustaya ulaşsın. Garsonda bu ikisini alıp masaya götürsün.

elbetteki yapılabilir çok basit bir şekilde. Tek yapmanız gereken ürünleri guruplamak. Yazdırma görevleri tanımlamak.

ayrıntılı olarak daha müsait bir zamanımda anlatırım. yada benden başka cevap verenler olacaktır elbet.

Hilmi Hami

• Jr. Member
  • **
« Reply #9 on: December 25, 2012, 10:23:46 am »
Bence durumu anlayamamışsınız siz. Arkadaşın iki tane ayrı yazıcısı var. Pizza ayrı yerde pişiyor tavuk ayrı yerde ikisinin ustasıda farklı. Pizza özelliklerine göre pizza ustasına ulaşsın tavukta mutfaktaki ustaya ulaşsın. Garsonda bu ikisini alıp masaya götürsün.

elbetteki yapılabilir çok basit bir şekilde. Tek yapmanız gereken ürünleri guruplamak. Yazdırma görevleri tanımlamak.

ayrıntılı olarak daha müsait bir zamanımda anlatırım. yada benden başka cevap verenler olacaktır elbet.

Aynen ama iki usta biribirinin siparişinden haberdar olsun.  :)

ardakose

• Full Member
« Reply #10 on: December 25, 2012, 06:38:30 pm »
Hilmi Bey bahsettiğiniz olay yazdırma görevleri bölümünden yapılabiliyor. Bunun için öncelikle menünüzdeki ürünleri gruplaya ayırmış olmanız gerekmektedir.
Pizzacının çıkardığı ürünleri pizza diye bir yemekleri başka bir grupta içecekler başka gruplarda gibi gibi.
Daha sonra alt bölümde gördüğünüz yazdırma yönlendirme bölümüne satırlar ekleyeceksiniz.
Birinci satırda departman bölümü * olcak. * hepsi demek burda. etiketle bir alakamız yok oda * olcak. (etiketlemeyi kullanarakta isterseniz yapabilirsiniz.) ürün gurubuna pizza gurubunu seçeceksiniz. yazıcı içinde pizza yazıcısı. adisyon şablonu size kalmış. Ben pizzada çeşitler oldugunu varsayarak ürün grubu kullanmanızı önerdim eğer pizza tek bir ürünse ve seçenekler etiketle giriliyorsa ürün grubunuda * yapıp ürüne pizzayı seçebilirsiniz.
daha sonra yenis satır ekleyip ürün gurubu ve yazıcı ayarlarını buna göre düzenliceksiniz.

Dana önce yapmadım denemedim. Sambaposun çalışma mantığını düşünerek mantığıma dayanarak anlattım bunları olması gerekli. Ama siparişinizde hem pizza hem yemek olmazsa nolur. Diyelimki müşteri oturdu sadece bir kola istedi. O zaman yazdırmaya bilir. Onun için yeni bir satır ekleyip ürün gurubuna içecekler diyip hangi yazıcıdan çıkmasını istiyorsak onu seçmemiz gerekecek. içecek her iki yazıcıdanda çıkması gerekiyorsa ikinci bir satır ekleyip bu sefer diğer yazıcıyıda seçmemiz gerekir.

*/*/pizza/*/pizza yazıcısı/adisyon şablonu
*/*/yemek/*/mutfak yazıcısı/adisyon şablonu
*/*/icecek/*/mutfak yazucısı/adisyon şablonu gibi olabilir mesela eğer çok fazla ürün gurubunuz varsa her ürün gurubu için yazmanız gekecektir.

ancak bir yazıcı sürekli çalışırsa ve sadece biri sipariş verince çalışırsa kod daha kısa olur

*/*/pizza/*/pizza yazıcısı/adisyon şablonu
*/*/*/*/mutfak yazıcısı/adisyon şablonu burada sipariş ne olursa olsun mutfak yazıcısından çıkacaktır ama pizza yazıcısından sadece pizza olduğunda adisyon çıkacaktır. umarım anlattıklarım doğrudru ve işinize yarar=) dediğim gibi denemedim uygulamadım sadece mantığımla düşünerek anlattım. selametle.

emre

• SambaPOS Developer
  • Samba Team
  • Hero Member
« Reply #11 on: December 25, 2012, 07:52:00 pm »
Evet gece gece bir SambaPOS aksiyonuna daha şahit oluyoruz :) Yine bana uyku yok anlaşılan. Şimdi anlatması bile zor bir konu. Bir de bunu yapması var. Hadi yaptık diyelim bir de nasıl yapıldığını anlatması var.

Şimdi Arda'nın çok güzel örneklediği şekilde pizza siparişini pizza yazıcısına, diğer siparişleri de mutfak yazıcısına yönlendirmek mümkün. Ancak Hilmi hocam diyor ki buraya kadar tamam da eğer her iki tür siparişten birden olursa her iki yazıcıdan da bütün siparişleri yazdırsın. Böylece pizza ustası mutfaktan sipariş gideceğini bilsin kendini ona göre ayarlasın. Mutfak da pizza gideceğini bilsin ayarlamasını yapsın. Her durumda siparişleri her iki yazıcıya da göndermek mümkün ama bu durumda da eğer pizza siparişi yoksa pizza yazcısından mutfak siparişinin çıkması gereksiz sarfiyata neden olacak. Hadi sarfiyat neyse işleri de karıştıracak.

Böyle birşey yapabilecek bir program yazmayı başaran var mı bilemiyorum...

Ama tabiiki SambaPOS ile herşey mümkün olduğu için şartları biraz zorladım. Aslında V3 ile yapması çok daha kolay ama biraz kurallar ve eylemlerle oynarak Mustafa'nın önerisi başta olmak üzere herkesin ortaya attığı fikirleri birleştirdim. Sonuçta istenen şekilde çalıştırabildim.

Gece geç saat olduğu için ayarları adım adım anlatamayacağım. Biraz ayarlama yapmak gerekiyor. Ben default data üzerinde gerekli ayarları yaptım ve SDF dosyası olarak bu mesajın sonuna ekliyorum. Bu SDF dosyasını restoranda kullanılmayan bir bilgisayar üzerinde açıp "Adisyon Etiketleri, Kurallar, Eylemler, Yazıcılar, Yazdırma Görevleri" olarak sırasıyla inceleyin. Buradaki kayıtları kendi tarafınızda tanımlayarak konfigürasyonu yapabilirsiniz. Ama lüften mümkünse önce kullanılmayan bir bilgisayar üzerinde deneme yapıp istediğiniz gibi çalışıp çalışmadığını test edin. Bir de özellikle kuralları tanımlarken tanımlamaları tam olarak örnekteki sırada yapın. "Etiket Temizleme" kuralı muhakkak ilk sırada olsun.

Mantık temelde eklenen satırlara göre adisyonu doğru şekilde etiketlemek ve adisyon etiketine göre yazıcı çıktılarını göndermek şeklinde. Bende pizza tanımlı olmadığı için örnek olarak Pide grubunu yaptım. Yani program adisyonda pide siparişi varsa herşeyi pide yazıcısına gönderecek. Pide grubu dışında bir ürün varsa bir de mutfak yazıcısına gönderecek. Artı olarak eski adisyonlara yeni siparişler eklendiğinde de etikletleri temizleyip yeni siparişlerin doğru şekilde gönderilmesini sağlayacak.

Buna ek olarak mutfak çıktılarında ürünleri ürün grubuna ya da ürün kartındaki etikete göre gruplandırma özelliğini açabilirsiniz. Bu sayede ilgili siparişler ne sırada alınırsa alınsın okuması daha kolay olacaktır. Forumda aratırsanız daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Şimdi gelelim en önemli noktaya. Aslında bu ayarlama sizi biraz rahatlatacak ama bence yine de probleminizin tam olarak çözümü değil. V3 ile gelecek olan mutfak monitörü özelliği tam olarak sıkıntıyı gidermenizi sağlayacak çünkü her iki bölüm tüm siparişleri bekleyen / hazırlanan / servis edilen şeklinde takip edebilecek.

Bu konuya ilgi gösteren herkese çok teşekkürler. Bu kadar ilgi görmese sanırım çözüm bulamayacaktık.
« Last Edit: December 25, 2012, 07:59:17 pm by emre »

Hilmi Hami

• Jr. Member
  • **
« Reply #12 on: December 26, 2012, 01:49:19 am »
Çok teşekkür ederim. Sanırım bu benim sorunumu çözecek.İşlerin bu kadar karışacağını bilseydim hiç bu konuyu açmazdım. :) aslında buna benzer durumların çok olacağını tahmin etmiştim. Yanılmışım.
Umarım sambapos v3 te sadece mutfak ekranı değil de yazıcıkullanıcıları için de pratik bir çözüm olur.  :D umarım tez zamanda yayınlanır.  Artık şehir efsanesi gibi bir şey oldu.   :)
Tekrar teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

isaakkaya

• Jr. Member
  • **
  • Özgür İletişim - SambaPOS Kurulum Eğitim ve Destek
    • www.sambaposdestek.com
« Reply #13 on: December 26, 2012, 11:48:54 am »
Bensiz atraksiyon ha! :))

Şimdi eğer yanlış anlamadıysam Hilmi bey pizzalar, pizza yazıcısından; mutfak ürünleri Mutfaktan çıksın, Ancak her iki ürün aynı siparişten  olursa her iki yazıcıdan çıksın istiyor.

Bence bir "servis özellikleri" şeklinde "özellik grubu" açılarak ilgili ürünlere eklnirse, PİZZAYI GÖR, MUFTAĞI GÖR, IZGARAYI GÖR, SALATAYI GÖR, BARI GÖR şeklinde mutfak, servis ve üretim uyumu sağlamış oluruz.

Hilmi Hami

• Jr. Member
  • **
« Reply #14 on: December 26, 2012, 11:55:26 am »
Evet ortalığı biraz karıştırdım galiba.  :) o da bir yöntem olabilir ama sipariş alan özelliği seçmeyi unutursa yine sorun olabilir.  Aslinda bu özelliği otomatik yaptırabilirsek çok daha pratik olabilir.