Author Topic: Açık Kaynaklı Programlar Hakkında ?  (Read 5092 times)

oguzkaygun

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Açık Kaynaklı Programlar Hakkında ?
« on: August 30, 2012, 12:21:31 pm »
Selamu Aleykum.
Admin sizinle irtibata burdan geçmeye çalışıyorum.
Benim bir Ticari Setim var. Kasa, banka, cari, stok , irsaliye, fatura , çek senet modülleri mevcut. Şu anda taksit yazıyorum. Sektörde uzun yıllardır deneyimim ile bu programı yazdım.
Sizinle iş ortaklığına girme fikri geldi aklıma. Bu konuda bana mail atabilirmisiniz ?
Birlikte çalışma imkanımız olur mu ?

emre

  • SambaPOS Developer
  • Samba Team
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1564
Re: Açık Kaynaklı Programlar Hakkında ?
« Reply #1 on: August 30, 2012, 04:05:59 pm »
Selamlar Oğuz. Öncelikle bizimle çalışmayı düşündüğün için çok teşekkürler.
Bizler konuk ağırlama sektörüne yönelik çözümler ürettiğimiz için daha çok restoranlar, kafeler, spor salonları ya da oteller gibi işletmeleri hedefliyoruz. Bu nedenle SambaPOS projesi ile ilgilenen topluluğumuz ticari paket programlara ilgi duyarlar mı bilemiyorum.

Özgür yazılımlar kaynak kodları açık olarak geliştirilen ve kullanıcıya kullanım için lisans satın alma zorunluluğu getirmeyen yazılımlardır. Biz SambaPOS'u hem açık kaynak hem de ücretsiz olarak dağıtıyoruz ancak bu konuda yanlış bir örnek de olmak istemiyoruz.

Açık kaynak bir program illaki ücretsiz olacak diye bir şart yok. Tek şart kullanıcının kaynak kodları indirmesini ve istediği gibi kullanmasını engelleyememek. Yani programını hem açık kaynak yapabilir hem de satabilirsin ancak programa lisans koruması koyamazsın. Programı kilitleyemezsin.

Şimdi programı kilitlemeyince kullanıcı programı istediği gibi kopyalayıp dağıtır nasıl para kazanacağız diye soruluyor hemen. Evet bunu yapabilir ve bu bizim istediğimiz bir şey. Bizler programın para eder kısmının programın kendisi değil programın yanında verilen eğitim, destek, kurulum hizmetleri olduğunu düşünüyoruz. Bu tür hizmetleri isteyen kullanıcılar zaten ya program ücreti ya da hizmet ücreti olarak ödeme yapıyorlar. Hizmet istemeyen ve sadece programı kendi kurup kullanmak isteyen kullanıcıdan ücret alınmamış oluyor. Bu durum zaten açık kaynak toplulukları dışında pek karşılaşılan bir durum değil. Herkes az da olsa bir ödeme yaptığı zaman programın gelinip kurulmasını, ayarlanmasını, öğretilmesini ister.

Bu bilgileri yeri geldikçe tekrar tekrar paylaşıyorum. Bu da diğer iş modelleri gibi farklı bir iş modeli ve özellikle yurt dışında kendini ispatlamış bir model. Elbette bu her proje için uygun olur ve başarılı olur diye bir iddiamız yok ancak ben bu yöntemin büyük bayi ağlarını kontrol etmediği için kullanıcıya ulaşmakta sıkıntı yaşayan programcılar için iyi bir alternatif olabileceğini düşünüyorum ve bu nedenle anlatma ihtiyacı hissediyorum.

Sonuç olarak eğer böyle bir yöntem düşünürseniz ve eğer daha önce incelemediyseniz Turquaz ve Tekir projelerine bir göz atmanızı öneririm. Bunlar uzun süredir geliştirilen açık kaynak ticari paket program ve muhasebe progrbamı projeleridir. Belki bu konuda daha iyi fikir alabileceğiniz kişilere ulaşmakta bir faydası olabilir.

Beraber çeşitli seviyelerde iş yaptığımız bir çok dostumuz var ancak biz "lisans satışı" yöntemini tercih etmediğimiz için bizimle birlikte çalışmak isteyen bir çok firma ile görüş ayrılıkları yaşadık. Belki aralarında bize kırılanlar da oldu ama sonuçta SambaPOS projesine güvenen ve doğru bir yol izlediğimizi düşünen herkes bu işten karlı çıkıyor ve daha da çok çıkacak.

Peki siz ne yapabilirsiniz?

1. Destekçimiz olursunuz, projemizin daha iyi yerlere gelmesini temenni edersiniz, çevrenize duyurursunuz vb.
2. Şu an geliştirdiğimiz SambaPOS V3 projemiz restoranlar dışında da genel amaçlı bir dokunmatik satış istasyonu olarak kullanılabilecek şekilde geliştirilmektedir. Projenin gelişimini takip edersiniz, isterseniz katkıda bulunursunuz, SambaPOS datasının kendi programınıza aktarılabilmesini sağlarsınız ve parfümeri, ayakkabıcı gibi hızlı satış yapan yerler ön tarafta SambaPOS kullanırlar ve periyodik ya da gün sonunda bilgileri sizin programa aktarırlar. Carisini faturasını oradan takip ederler. Böylece satış istasyonu olarak SambaPOS kullanan yerlere bu konuda bir çözüm üretmiş olursunuz.
3. Ya da SambaPOS kaynak kodlarını kullanarak istediğiniz herhangi bir çözümü geliştirip kullanıcılarınıza ulaştırırsınız. Ancak data aktarımı dışındaki çözümler için yaptıklarınızı GPL lisanslı ve açık kaynak olarak paylaşmanız gerektiği aklınızın bir köşesinde dursun.
4. SambaPOS kodlarında görüdüğünüz hataları bize bildirirsiniz ya da düzeltip yaptığınız değişiklikleri bize yollarsınız, böylece programın gelişimini de hızlandırımış oluruz.
5. SambaPOS'a kod yazarak direk geliştirici ekibe katılırsınız. İster kendinize ait bir açık kaynak alanında devam edip SambaPOS'a yeni bir kader çizersiniz ya da isterseniz bize yardımcı olursunuz.

Bunun dışında gerektiği zaman sitemizdeki iletişim telefonlarından da bize ulaşabilirsiniz.