Author Topic: samba on air nedir  (Read 6083 times)

ardakose

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 221
samba on air nedir
« on: November 20, 2012, 09:51:03 am »
sambapos 3 ün geliştirildiği sunucuda birde samba on air adında bir program görmekteyim. yakında belli olur diye bekledim ama artık dayanamayıp sormak istiyorum samba on air nedir?

emre

  • SambaPOS Developer
  • Samba Team
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1564
Re: samba on air nedir
« Reply #1 on: November 21, 2012, 02:08:01 am »
SambaOnAir web sitesi açmak isteyen restoranlar için hazırladığımız bir gizli proje :)

ardakose

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 221
Re: samba on air nedir
« Reply #2 on: November 21, 2012, 05:13:48 am »
e benim sitem war=) kendi sitesi bulunan işletmeler entegre edebilecekmi kendi sitelerini sambaposa?

marikoglu

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 406
  • Bodrum Bodrummm
    • Birinci Sınıf Et ve Balık Restaurant
Re: samba on air nedir
« Reply #3 on: November 21, 2012, 11:50:58 am »
ozaman bızler sıte kurmayalım ı cunkı var ama guncelemeyı dusunuyordum bende beklıyelım mı ozaman
Dünya Gecirdiğin Fırtınaların Büyüklüğü İle Değil ,Gemiyi Limana Getirip Getirmediğinle İLĞİLENİR . . . ! ! !

emre

  • SambaPOS Developer
  • Samba Team
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1564
Re: samba on air nedir
« Reply #4 on: November 22, 2012, 07:01:02 am »
Dostlar SambaPOS V3'e entegre çalışmak üzere yürüttüğümüz böyle birkaç tane daha projemiz var. Geçmişte yeri geldikçe bunlardan bahsetmiştim. Zaten hatırlarsanız V3 ile en büyük amacımız da bu tür projeler için bir ortak altyapı oluşturmaktı. Bu projelerin hangileri ayakta kalır, hangileri devam eder onu şu anda tam kestiremiyorum ama dünyanın her yerindeki SambaPOS kullanıcılarının en son teknolojilerle donatılmış bir restoran işletmesi kurmak arzusunu gerçekleştirmek için Mehmet'le beraber tüm gücümüzle çalıştığımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Şimdilik herhangi bir duyuru yapmıyoruz ve bir duyuru yapana kadar da bir plan yapmamanızı tavsiye ediyorum.

Takdir edersiniz ki bu projeleri hayata geçirebilmek için uygulamamız gereken yöntemler henüz Türkiye için çok yeni. Çalışmalarımızı yürütürken gördük ki artık bizim SambaPOS projesi gibi başka projelerin de ülkemizde yapılabilmesini sağlamak için gerekli altyapıyı kurmaya öncülük etmek gibi bir sorumluluğumuz var. Her fırsatta devletimiz, kurumlarımız, bakanlarımız Türkiye'den uluslar arası projeler çıkması konusundaki ihtiyacı dile getiriyorlar ve hatta projelere 100.000 TL gibi paralar hibe ederek girişimcileri teşfik etmeye çalışıyorlar. Bunu neden yapıyorlar? Çünkü dışa açılmak gerek. Kendi kabuğumuzda kalarak gelişemeyiz. Ancak gözden kaçan şey şu ki taşıma suyla değirmen dönmez. Bu işler devlet işi değil. Hibe işi hiç değil. Yani elbette paraya ihtiyaç var ve devlet ya da ilgili kurumlar gerekli noktalarda desteğini gösterecektir ancak öncelikle bir altyapının oluşması gerekli. SambaPOS gibi projeler çoğalmalı ki yurtdışına giden yollar açılsın.

Bu altyapının oluşmasını ve bu yollların açılmasını sağlayacak şey ise öncelikle topluluk desteği almak. Topluluk desteği deyince bazılarınızın "ahanda biliyordum işte bak para istiyolar" diye düşündüğünü biliyorum ama konu bu değil.

Gereksiz siyasi tartışmalar olmasın diye bunları hiç dile getirmiyorum ancak eğer Google'dan yabancı forumlarda SambaPOS projesi ile ilgili neler konuşulduğunu biraz araştırırsanız bazı ülkelerde sırf Türkiye'de üretildiği için SambaPOS projesinin kullanılmasına karşı olunduğunu göreceksiniz. Bunun nedeni basit. Çünkü ülkelerinin kaynaklarına sahip çıkmak ve korumak istiyorlar. Mesela bir forumda adam bana "60 yıldır programcılarımızın geliştirmek için emek sarfettiği bir sektöre böyle elini kolunu sallaya sallaya giremezsin" diyor. Özellikle teknolojik anlamda gelişmiş ülkelerin başka ülkelerde geliştirilmiş yazılımları kullanma konusunda bize göre çok tutucu davrandıklarını anlamamız gerek. Biz yabancı herşeye kucak açıyoruz ancak onlar böyle yapmıyorlar. Bunu anlatmak kolay değil. Elbette "yabancı program kullanmayalım" gibi salakça birşey söylemiyorum. Sadece kendi ülkemizde geliştirilen projelere sahip çıkmak gerektiğini anlatmak istiyorum.

Artık şu fikri herkese kabul ettirmek bize farz oldu. Açık kaynak projeler dandik programlar oldukları için ücretsiz değiller. Ücretsiz olmasındaki amaç dünya çapında yaygınlık sağlamak ve diğer projelerin ihtiyacı olan altyapı desteğini vermek. Sırf bu nedenle değeri milyar dolarları bulan projeleri ücretsiz kullanabiliyoruz. Ücretsiz çünkü bu dünyanın yeni iş modeli böyle. Bunları biz fırsat oldukça dile getiriyoruz ama bu yeterli değil. SambaPOS projesinden faydalanan herkes bu fikri dostları ile paylaşmayı ve yaygınlaştırmayı görevi bilsin. Açık Kaynak ne demek herkese anlatsın. Bu fikir yaygınlaşsın ki SambaPOS projesi kendi ülkesi başta olmak üzere habire dayak yeyip durmasın. Meydan üçkağıtçılara, bedavadan para kazanmak isteyenlere ve kullanıcılarını sömürülecek şey olarak görenlere kalmasın. Biz de projelerimizi hayata geçirirken bu kadar zorlanmayalım. Sizlere en güzelini en kullanışlısını sunalım. Daha iyi hizmetler sunun. Daha çok kazanın.

Bakın gazeteler yazdı. İngiltere başbakanı "Avrupa'nın bir türlü içinden çıkamadığı ekonomik durgunluktan kurtulmak için 'savaş ruhu' gerek" diyor. Savaş ruhu ile çalışan ve üreten toplumlarla kulağımızın üzerine yatarak rekabet edemeyiz. Bu dönemin fırsatlarını iyi görmeli, şu an sahip olduklarımızı doğru kullanarak daha iyi şeyler yapmak için çaba göstermeliyiz. Umarım yakın zamanda sırf SambaPOS projesi için değil diğer tüm açık kaynak projeler için de faydalı olacak bir projemizi hayata geçireceğiz. Çok kişiyle görüşmeler yapmamız, yaptıklarımızı anlatmamız, yapacaklarımızla ilgili fikirlerimizi paylaşmamız gerek. Desteklerinizi esirgemeyin.

Bu uzun yazıyı okumaya vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
« Last Edit: November 22, 2012, 07:07:34 am by emre »

marikoglu

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 406
  • Bodrum Bodrummm
    • Birinci Sınıf Et ve Balık Restaurant
Re: samba on air nedir
« Reply #5 on: November 23, 2012, 05:21:20 am »
buyuk bır keyıfle okudum zıra yasadıgım yer ıtıbarı ıle sızlerın dıs sorunlarla ılgılı sıkıntılarınızı az cok bılıyor tahmın edıyorum . cunkı adam benım yaptıgım mantık hareketlerının yarısını yapamıyorken bana aptal gozu ıle bakıyor dusunun kendısı daha kendı ulkesı ıle ılgılı bırcok seyı bılmezken benım ulkam ıle ılgılı bırsuru yorum yapabılıyor coksukur hepsıne gereklı cevapları verıyoruz ama gel gelelım dısardakı cızılen cızgıler olusturulan kamaoyu malesef farklı zıra sızı kucumsuyen bır topluluk ve sızın yaptıgınız basarılı ve onların halen basaramamıs yada yakınına yaklasılamamız bır proje ve cıddı bır dıl destegı cıddı bır alt yapı cıddı bır kaynak cıddı bır ve ınanılmaz bır ınsan gucu soz konusu . ve sorun ne olursa solsun cozum odaklı bır anlayıs mevcut .

gel gelelım dunyanın hıcbır yerınde kısı odaklı cozum hıcbır projede hata bole ucretsız projelerde zannetmıyorum SambaPos'takı gıbıdır . uzun lafın kısası emegınıze saglık aklınıza saglık bıze bole bır proje kazandırdıgınız ıcın ( EMRE bey ve MEHMET bey ) . basarılarınızın devamını dılerım .
Dünya Gecirdiğin Fırtınaların Büyüklüğü İle Değil ,Gemiyi Limana Getirip Getirmediğinle İLĞİLENİR . . . ! ! !