Author Topic: Ön Muhasebe Elemanı İçin Kontrol Amaçlı Yapılar Talebi !!!  (Read 15933 times)

Kat3

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Merhaba
Aşağıda aşama aşama sıralayarak ön bürodaki arkadaşın sistemi kontrol edebilmesini sağlayabilecek yapılar.

1- Her rapor ekranında tarih kısıtı bulunmakta bu kısıta saat'te eklenmeli
Nedeni : Yaptığımız organizasyonlar belli bir saat dilimi içerisindeki yapıları izleyebilmek amacıyla gerek görüyoruz
İşletme içerisinde bir organizasyon yapılmakta bu organizasyonun saat diliminde ne ciro yapıldı ne getirdi götürdü gibi durumlar talep ediliyor.
Bu duruma göre organizasyonu yapan şahısla hesaplaşmalar gerçekleştiriliyor.
2- Adisyon yönetimi ekranının rapor adımında veya Navigasyon ekranında olması
Neden : O gün içerisinde yapılanı takip edebilme adına gerek görülüyor. Genel olarak oluşabiliyorsa adisyon liste ödeme şekilleri ve bir alanda o adisyonun notu ve içeriği gibi bilgileri görebilmeli yetkili kullanıcı tahsilat hatalarını düzenleyebilmeli. Ödenmez veya cari kapatılanların çek edilebilmesi değiştirilebilmesi bir nevi sistemin tam şekilde denetimi. bu durumda gün sonu kasasını tam net bir şekilde tutturmak ve yapılan her hareketi gözden geçirebilmek için gerek duyuyoruz bu ekran bir nevi gün sonu raporunun ayrıntılı hali oluyor.
3- Ödenmez işlemlerini programa bir yemek çeki gibi eklenmesi
Neden : kurgulama adına yanlışlıklar yapılabiliyor. ödenmezi genel olarak tek kalemde takip etmek daha basit oluyor içerisindeki not yapısıyla yada müşteri seçerek olayın daha net olması sağlanabiliyor. sistem olarak 1000 tane ödenmez müşterimiz olamayacağına göre 10 veya 20 müşteri için basit bir yapı değerlendirilebilir. Ödenmez yapısında genel hesaplamaları düşünürsek ödenmezler günlük hesap esnasında karşımıza gelmemeli ama genel aylık maliyetler anlamında aylık toplam ciro 10.000 tl bunun karşılığı 5.000 tl nakit 3.000 tl kredi kartı 1.500 tl yemek çeki alında 500 tl öde ödenmez gibi bir yapı kurgulanabilir karşılığında da 5.000 tl ürün alında sizin bu işten karlılığınız brüt karlılık şu kadar denebilir.

4- Ödeme yapıları içerisinde çeşitlilik
Neden : Şartlar gereği bir çok kurum ve yapıyla çalışıyoruz x - y- z banka yada yemek çekleri gibi bunları bloke yani hesabınıza geçiş süreleri yada ertesi gün hesaba geçişi ve maliyetleri anlamında değişik yapılar bulunmakta örnekleme olarak o işletmenin önünü görebilmesi adına x banka kartı 35 gün sonra hesaba geçecek gibi seçenekler sunulabilir bir nebze tahsilat kurgunuzu görebilirsiniz. yada ertesi gün hesaba geçer %5 banka kesintisi yada yemek çeki %5 firma kesintisi gibi. genel gider gelir kalemlerinde daha neticeli bir yapı ortaya koyacaktır.
5- Raporların çeşitlendirilmesi veya kullanışla hale getirilmesi
Neden : Stok takibi adımında sıkıntılar hat safhada yaşanmakta, menunuzdeki ürün gamına göre ürün çeşitliliği açısında günlük yada haftalık sayımlar yapma ihtiyacı duyulmakta. ürün satış raporunda ürün ana grubuna göre raporlama alınabilmeli satış yapılan bölüme göre rapor alınabilmeli. aslında bir çok rapor'da cube dediğimiz raporlama yapısı insanlar için sorunları bulma adına daha hız yaratacaktır.

Herkese Kolay Gelsin

emre

  • SambaPOS Developer
  • Samba Team
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1564
Re: Ön Muhasebe Elemanı İçin Kontrol Amaçlı Yapılar Talebi !!!
« Reply #1 on: January 19, 2012, 05:32:19 am »
Selamlar. Öncelikle önerileriniz için çok teşekkür ederiz.

1. Saat bazlı raporlamalarda verdiğiniz başlangıç ve bitiş saatlerinde açık durumda olan adisyonların rapora dahil edilip edilmemesi gibi bir problem var. Zaten sırf bu problem ile karşılaşmamak için SambaPOS'da gün sonu ve gün başı gibi bir uygulama var. Bu sayede raporlama aralığını kullanıcı kendi çalışma şekline göre belirlemiş oluyor. Ebette Gün içindeki belli bir zaman dilimini ilgilendiren durumlar da söz konusu. Mesela bazı kullanıcılarımız happy hour uygulaması yapıyorlar veya belli günlerde belli ürünlerin belli zaman dilimlerinde indirimli olarak satıldığı zaman dilimleri var. Biz bu zaman dilimlerinde yapılan satışları diğer satışlardan ayırmak için "Adisyon Etiketleme" sistemini kullanıyoruz. Hem bu zaman aralıklarında gerek farklı fiyat, gerekse de promosyon ürünleri uygulamaları yapmaları mümkün oluyor hem de raporlarda hem günlük hem de aylık bazda bu zaman dilimlerinde kesilen adisyonları farklı olarak gruplandırabiliyorlar. Örneğin organizasyonun adı "canlı müzik" olsun. Raporlardan "bu ay canlı müzik sürecinde ne ciro yaptık?" gibi bir sorunun cevabı alınabiliyor. Bu etiketleme işlemini elle yapabileceğiniz gibi "Eylemler" ve "Kurallar" özelliklerini kullanarak çeşitli kriterlere göre otomatik de yaptırabilirsiniz.

2. Gün içindeki tüm günlük hareketleri olduğu gibi Excel'e aktararak ihtiyaç duyduğunuz ek raporlamaları yapabilmeniz mümkün.

SambaPOS'da kullanım sırasında yapılan hatalar eski adisyonlar üzerinde oynamalar yaparak düzeltilmez. Kasaya yansıyan hataları "Kasa İşlemlerinden", envantere yansıyan hataları da "Gün sonu Belgelerinden" düzelteceksiniz ki düzeltmeler kayda geçsin. Bizce işlem hataları "düzeltilerek yokedilmesi gereken" birşey değil. Bu hataları biz işletme açısından ayrıca raporlanması gereken önemli bir veri olarak görüyoruz çünkü bunlar işletme kurgusunda çözülmesi gerekli başka problemlere işaret eder. İlerleyen sürümlerimizde hataların kayda geçmesi ve raporlanması ile ilgili daha da spesifik uygulamalar geliştireceğiz.

3. Gerçekten de ödenmez nakit gibi kredi kartı gibi bir ödeme şekli midir? Bu tamamen sizin tecrübenizle, işletme kurgunuzla ve neyi nasıl görmek istediğinizle ile ilgili bir konu. Biz SambaPOS içine "ödenmez" diye sabit bir "ödeme" butonu koymayız. Bu sizin probleminizi çözerken başka bir işletmede problem yaratabilir. Biz geliştiriciler olarak bu tür yorumlar yapmak yerine kullanıcılarımızın kendi tecrübelerine göre programda değişiklikler yapabilmelerine imkan tanımak isteriz. Bu nedenle sıradaki majör sürümümüzde ödeme tipleri "tanımlanabilir" olacak. Siz isterseniz ödenmezi yeni bir ödeme tipi olarak tanımlarsınız ya da size bir önceki sorunuzda örneklediğim şekilde ayrı bir hesap üzerinden takip edersiniz. Kimi kullanıcılarımız ödenmezi "patron ödenmezi", "personel ödenmezi" şeklinde ayrı ayrı görmek istiyor. Kimi de sizin gibi takip etmek istiyor. Biz belli bir görüşü programa sabitlemeden bu tür tercihleri kullanıcılarımıza bırakmak istiyoruz.

4. Bir önceki cevapta bu konuyu da biraz cevaplandırmışım aslında. Elbette takibin bir sonu yok. İşi banka kesinti oranlarının takibine kadar götürür müyüz? Bu noktada SambaPOS kullanıcılarının genelinin ihtiyaçlarına göre hareket edeceğiz.

5. İleriki sürümlerimizde raporlamalar ile ilgili daha farklı çözümler üzerinde çalışıyoruz. Cube raporlama ile ilgili Mehmet'in çektiği bir örnek video var. SambaPOS 2.5 Raporlar CSV Üretimi ve Pivot Rapor Kullanımı
« Last Edit: January 19, 2012, 05:33:52 am by emre »