Evet Ahmet çok doğru söylüyorsun. Normalde amaca uygun donanımlar ve işletim sistemleri kullanmak gerek. Win7 ile kullanan dostlarımız genellikle kendi yerlerinde küçük çaplı işler için kullanıyorlar.
Şöyle bir örnek vereyim. Mehmet bir gün elinde kocaman bir sunucu ile ofise geldi. Devlet kurumlarından birisi sistemlerini yenilediği için ellerinde kalan donanımı üçe beşe satmışlar. Neredeyse şu sıralarda ortalama bir masaüstü bilgisayarın yarısından bile az fiyata aldık. Xenon işlemcili, 2gb ramlı, 30 GB harddiskli birşey. Tam o sıralarda SambaPOS bir yere kurulacaktı ve orada bu sunucuyu kullandık. Sunucuya Windows 2005 yüklendi. 10 el terminali, 4 yazıcı, 2 kiosk, 2 kasa bilgisayarı ve 4 kat için wireless kurulumu yapıldı. Tabii o tarihler henüz SambaPOS şimdiki kadar optimize değil ve ben merak ediyorum acaba bu yoğunluğu kaldırabilecek mi diye. Forumda o gün orada olan arkadaşlarımız var. O kurulumu ne şartlarda yaptığımızı bilirler ama sistem tık bile demedi. Sanırım 10 el terminali daha olsa bana mısın demezdi.
Yani donanımsal özellikler olarak aslında günümüzde satılan cihazlardan daha düşük bir donanıma sahip gibi görünüyor olsa da çok iyi çalıştı. Çünkü Ahmet'in de dediği gibi aslında kullandığımız cihazlar ve işletim sistemleri client olarak yani bir sunucuya bağlanmak için tasarlanmışlar. Elbette küçük çaplı işler için yeterli oluyor ama sunucu ve client olarak uygun donanımlar ve işletim sistemleri kullanıldığında sistemin çalışması çok başka. Tabii donanım konularında Mehmet kadar pratik tecrübem olmadığı için o gün eğlencesine sunucunun başına oturup ne olup bittiğini takip ettim. Farkı gözle bile anlamak mümkün.
Tabii artık bu konuda eskisi kadar sıkı davranabiliyolar mı bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla bazı firmalar sunucu satın alınmadan asla el terminali kurmuyorlar. Sistemin verimli olarak çalışması için doğru olan da bu. Tabii biz bu konularda dezavantajlıyız. SambaPOS'a winzip muamelesi yapıp 750MB ramli celeron XP'de falan winamp'la yan yana çalıştıranlar da var... Ama SambaPOS da çalışmam demiyor o da ayrı bir konu