Bu sorguyu SQL sunucularına bağlanabilen herhangi bir programa girebilirsiniz.
Excel kullandığınız için Excel'i örnek vereyim. Bende İngilzice excel 2010 olduğu için ona göre kısaca anlatmaya çalışayım.
Data menüsünden From Other Sources > From Microsoft Query seçelim.
Kayıtlı Data Source'lar arasından seçim yapabileceğiniz bir ekran gelecek. Muhtemelen henüz SambaPOS için bağlantı kurmadığınızdan burada <New Data Source> seçeneğini seçelim. İsim olarak SambaPOS Data gibi bir isim verelim. Driver olarak SQL Server Native Client seçelim ve Connect düğmesine tıklayıp SambaPOS SQL sunucusuna bağlanmak için gerekli sunucu adı, kullanıcı adı gibi bilgileri girelim. Eğer SQL kurulu bilgisayarda çalışıyorsak "Use Trusted Connection" diyerek kullanıcı adı ve şifre girmeden de kullanabiliriz. Ayrıca bağlantı kurulduktan sonra "Options" düğmesine tıklayarak veritabanı olarak "SambaData2" seçmek de kolaylık olacaktır.
Bağlantı hazır olduktan sonrası çok kolay. Bağlantıyı seçtikten sonra karşınıza sorgulamak istediğiniz tabloların listesi gelecek. SQL cümlemiz hazır olduğu için "Query Wizard" iptal edelim ve gelen soruya "Yes" diye cevap verip sorgu oluşturma aracını görüntüleyelim. Aracın Toolbar kısmında "SQL" olarak işaretli bir düğme olacak. Bu butona tıkladığımızda gelen pencereye SQL sorgumuzu yapıştıralım ve pencereyi onaylayalım. Araç sorgumuzu görsel olarak kutucuklar şeklinde gösterecektir. Bu noktada bu aracı kapatıp Excel'e geri dönüyoruz. Excel de sorgunun sayfada nereye yerleştirileceğini soran bir pencere çıkaracak. Buna da tamam dediğimizde excel sayfamızda ilgili müşterilerin telefon numaraları ile birlikte listelendiğini görebiliriz.
Bu sayfa bir sorguya bağlı olduğu için her açtığınızda güncel listeyi görürsünüz. Ya da gerektiğinde Data Menüsünden "Refresh" diyebilirsiniz.
Sonuçta ihtiyaçlar çok geniş olduğu için V3 sürümünde bu tür özel raporlar programa ekler miyiz bilemiyorum. Genellikle diğer programlar bu tür küçük cümleciklerle onlarca rapor oluşturup çok ileri düzey görüntüsü vermeye çalışırlar ama ben olabildiğince bu kısımları basit tutmak ve raporları bir araya toparlamak taraftarıyım. Büyük ihtimalle V3 içinde bu tür sorguların eklenip çalıştırılabileceği ya da direk olarak Excel gibi araçlara aktarılabileceği bir araç tasarlayabiliriz. Bizler ya da konuyu bilen arkadaşlar istenen küçük raporların SQL cümlelerini paylaşırlar ve dileyen bunları SambaPOS'a ekleyerek kullanabilir.