Bugün Mehmet'le sohbet ederken bir şey hatırladım. Bazı yazılım firmalarında programcı kesimi böyle ulaşılamaz, konuşulamaz adamlar gibi davranırlar. Zamanında biz de böyle cahillikler yaptık. Sandık ki ne kadar kasıntı olursak o kadar saygı görürüz, O kadar üst düzey iş yapıyoruz gibi algılanırız. Sonra yurt dışına iş yapmaya başladığımda gördüm ki kasılan eden yok. Adamlar herşeyin içindeler. Tabii böyle olunca işi daha iyi öğreniyorlar, yazdıkları programlar daha başarılı ve insanlara yakın oluyor. Piyasada hayatında mutfak görmemiş programcıların yazdığı restoran programları var ve bu programlar karşınıza geldiğinde hemen anlaşılıyor zaten. Ben de bu durumu görünce kendimde değişiklik yapmaya karar verdim ve bazı insanların bunu yanlış değerlendireceğini bile bile bizzat işin içine girdim. Mehmet'le kasa kasa kola taşımışlığımız, kasada durup sipariş almışlığıız, sigara baskınında kültablası toplamışlığımız, yangın söndürmeye gitmişliğimiz var. Evet bazı kişiler bunu muhtaçlığımıza, işsizliğimize falan bağlayabilirler. Aaa adamlar kasa taşıyor falan demiş olabilirler ya da patrona yağ çekiyoruz sanmış olabilirler ama işin içinde olmak herşeye rağmen en güzeli. Garsonuyla, komisiyle, kasiyeriyle herkesin ne noktada neler hissettiğini ve düşündüğünü bilmek bazı durumlarda program yazmayı bilmekten bile önemli. Bu nedenle SambaPOS'u gördüğünüzde "evet bu bana göre bir program" dediniz. Fazlaca eğitime falan gerek kalmadan kullanabildiniz ve işlerinizi aksamadan yürütebildiniz.
Tabii artık kodlama bütün zamanımı aldığı için eskisi kadar faal bir işçi olamayabiliyorum
Forumlarda sizlerin birşeyler soruyor, cevaplar veriyor, ya da öylesine konuşuyor olmanız benim işin içinde kalmaya devam etmem anlamına geliyor. Açılan her konu ya aklımdaki bir sorunu çözüyor ya da "aaa bunu neden ben düşünemedim" dedirtiyor. Tabii bazı konulara beklediğniz şekilde tepki veremiyor olabilirim ama yeri geldikçe söylüyorum hepsi benim açımdan çok önemli. V2 sürümü büyük bir tecrübeydi ve gelecekte restoranlarda teknolojiden nasıl faydalanılabileceği konusuda çok önemli fikirler verdi. Bu fikirlerin önemli bölümünün forumda kurduğumuz iletişimden doğduğu bir gerçek. V3 geliştikçe zaten bunu en yakından göreceksiniz. Şu artık yadsınamaz bir gerçek ki geleceğin en başarılı restoranları teknolojiyi en iyi kullanan yerler olacak. Dikkat edin bu işe en çok parayı harcayan demiyorum, en iyi kullanan diyorum. Yani işin içinde olmak önemli.
Ben elinizin altında bir programcıyım. Aklınıza ne geliyorsa sorun, söyleyin, eleştirin, tartışalım, konuşalım. Beni sıkıştırın ve zorlayın. Hatta yabancı forumlarda görüyorum restorancılar hangi marka kokunun daha çok et sattırdığını, hangi bulaşık makinesinin en ucuza en hızlı bulaşık yıkadığını falan konuşuyorlar. Özellikle Mehmet'in bu tür konulardaki tecrübesi neredeyse sınırsız. Bu iletişim devam ettiği sürece iş canlı kalır ve SambaPOS ancak bu şekilde daha iyi noktalara gelebilir. Tabiiki her insanoğlu hatalar yapıyor. Bizim de önümüzde örnek alabileceğimiz açık kaynak konusunda başarılı ve yerli bir proje olmadığı için bazı konularda deneme yanılma yoluyla gidiyoruz. Sonuçta biz ekonomik şartları en verimli şekilde kullanmak, birim zamanda en çok kişinin işine yarayacak konularla ilgilienmek durumundayız. Tecrübe kazandıkça kendimizi geliştiriyoruz ama bu durumları da anlayışla karşıladığınızı biliyorum ve gelecekte de projeye desteklerinizin devam etmesini diliyorum.